Interview JYB Architecten

 
 
tekst

Interview JYB Architecten - architect
Jouwert Bosma

 
 
 

Zo kan het ook!

"Onze opdracht begon als een selectie. We wonnen! Samen met een ander architectenbureau dat de andere appartementengebouwen voor deze kamer ontwerpt. Ons ontwerp riep een beeld op waar de opdrachtgever zelf nog niet aan gedacht had. De manier waarom we het buitenleven in de appartementen integreerden verraste. Het nieuwe, frisse beeld leverde een hele fijne referentie op voor hoe bewoners hier zouden kunnen gaan wonen. We hebben iets laten zien wat ze heeft getriggerd en waarvan ze dachten, 'zo kan het dus ook'. Hier zijn we op door gegaan. 

 

Maximale transparantie

"Grote balkons, waardoor je hele mooie overgangen krijgt van binnen naar buiten. Grote glazen puien, zodat je goed zicht hebt op het landschap. Het zorgt ervoor dat je vanuit je appartement direct verbonden bent met de natuur. Dat was het uitgangspunt, maximale transparantie naar de omgeving. De appartementen hebben een balkon van minimaal dertien vierkante meter en de dakterassen variëren van 35 tot wel 65 vierkante meter per appartement. Hierdoor kan je écht buiten leven in je appartement. Iets wat weinig voor komt bij appartementen.

 

Diversiteit in typologieën

"Niet alleen de ruime buitenruimtes zijn opvallend voor het ontwerp. Er zit een grote diversiteit in qua typologiën. Van appartementen van zeventig tot circa honderdtwintig vierkante meter gebruiksoppervlakte tot hele grote penthouses met circa honderdzestig vierkante meter gebruiksoppervlakte bovenin. Juist die combinatie van de diverse typologiën in één gebouw is heel bijzonder. 

 

Het daglicht is altijd voelbaar

De verbinding tussen binnen en buiten gaat verder. Jouwert: "We hebben een hele bijzondere kern gemaakt van open vides. Als je binnenloopt ervaar je hierdoor gelijk veel daglicht. In de verkeersruimtes, zoals we die noemen, hebben we grote daklichten gemaakt om je zo op een hele mooie manier naar je appartement te brengen. Die combinatie is niet uniek, maar het is wel bijzonder om op die manier binnen te komen. Het daglicht is daardoor altijd voelbaar. Ook binnen én als je je appartement binnenstapt. De entrees zijn ruim en vanuit de entree kijk je gelijk door de woonkamer naar de natuur. De verbinding naar de natuur is in de appartementen doorgevoerd."

 

 

Onderscheidende materialen

"Wij gaan voor hoogstaande materialen, ook qua afwerking. Binnen hebben we veel toepassing van hout. De opbouw aan de buitenkant is drie lagen in donkerbruin metselwerk en de bovenste twee lagen zijn wit metselwerk. Dat is heel bewust. De bovenste twee lagen hebben net een andere indeling. Het witte metselwerk verbijzondert deze twee woonlagen én is kleiner in volume. Zo bouwt het mooi af naar boven. Het moet wel ruimtelijk voelen, geen stadsvilla die wat blokkerig oogt, maar het landelijke moet erin terugkomen. Dat hebben we op die manier kunnen bereiken."

 

Geïntegreerd groen

"Het groen komt terug in de buitenruimtes. Er zijn vaste plantenbakken mee ontworpen in de balkon hekwerken die het groen in de gevel brengen. Een specifiek kenmerk van het gebouw. Net als de entree. Die heeft een verbijzondering gekregen door de entree tweelaags door te zetten. Je hebt het gevoel dat je door een hele hoge entree loopt. En kom je binnen, dan hebben we in de entree een mooie groene wand gezet, dus als je binnen bent, ben je ook weer verbonden met het groen van buiten."

 

Bijzonder wonen

Voor wie is dit hét appartement om in te wonen? "De mensen die iets nieuws willen. Anders kijken naar wonen. Mensen die op zoek zijn naar een bijzondere plek en voelen, 'dit is bijzonder, hier wil ik wonen.' In een prachtige omgeving met rust en ruimte om je heen waar het groen vanuit het maaiveld volledig op het gebouw aansluit."